Nya antagningsregler

Regeringen har idag beslutat om nya antagningsregler till högskolan. Meritämnen införs. Det kommer att löna sig att läsa extra matematik, franska, tyska och spanska i gymnasiet. Det är bra men det är egendomligt att det inte ska löna sig att extraläsa svenska och engelska. Förmåga att förstå och uttrycka sig väl muntligt och skriftligt på svenska och engelska är betydligt viktigare för framgångsrika högskolestudier än kunskaper i ett tredje språk.

Regeringen inför de nya reglerna för att stimulera studier av ett tredje språk, men ska verkligen antagningsreglerna till högskolan användas som instrument i språkpolitiken? Antagningsreglerna behöver vi för att garantera relevanta förkunskaper hos de som ska beredas plats. Då är det i första hand svenska och engelska som bör vara meritämnen.

Konkurrenskompletteringen av gymnasiebetygen genom fortsatta studier på Komvux i syfte att höja betygen kommer att stävjas, vilket är bra. Detta system har kritiserats i många år och utbildningsministern spenderar mycket utrymme på DN Debatt för att spä på kritiken. Synd bara att det tagit så lång tid för regeringen att göra något åt saken, och att det ska ta ytterligare fyra år innan de nya reglerna träder i kraft.

Annonser