Riksbankens jubileumsfond

Riksbankens jubileumsfond meddelar idag sitt beslut om bidrag till nya projekt och program (storprojekt). Mycket glädjande beviljas 33 mkr till ett forskningsprogram vid Stockholms universitet om metodologiska modeller för moderna utgåvor av medeltida texter, under ledning av professor Gunilla Iversen vid Institutionen för franska, italienska och klassiska språk. Dessutom är forskare vid Statsvetenskapliga institutionen engagerade i ett annat av de fyra program som beviljats. Ett tredje av de fyra programmen går till Handelshögskolan och vårt med Handelshögskolan gemensamma forskningscentrum SCORE. Smolk i glädjebägaren är att vi tvingats acceptera ett mycket lågt påslag för indirekta kostnader för programmen. Jag får återkomma i den frågan. Nu gläds jag med alla de forskare vid universitetet som i hård konkurrens tilldelats forskningsmedel från jubileumsfonden.

Annonser

6 thoughts on “Riksbankens jubileumsfond

 1. Olle Edqvist

  Jag uppskattar mycket din blogg som ger en värdefull inblick i de frågor som universitetsledningen möter och hur du ser på dem.

  Men vissa frågor ges en orimligt framskjuten roll. Förhandlingarna med RJ rapporterade du ju om rätt nyligen efter en lång serie inlägg om frågan. Om de nu inte se föll ut som du ville är det väl inget som du måste fortsätta att strö ut i texterna varje gång RJ:s namn aktualiseras?

  I synnerhet som det finns så mycket annat som skulle intressera din läsekrets. Era förberedelser till den forskningsstrategi som ni skall föreslå regeringen t ex (och hur det ser på värdet av den övningen) och hur de olika instanserna i universitetet bidrar till den.

  Med vänliga hälsningar
  Olle Edqvist

 2. Kåre Bremer

  Tack för synpunkten. Jag får säkert anledning att kommentera strategidokumentet. Att jag tjatar om Riksbankens jubileumsfond beror på att de lämnar ett mycket mindre påslag för indirekta kostnader än andra stora finansiärer, t ex Vetenskapsrådet med dess ämnesråd för humaniora och samhällsvetenskap, och kräver därmed en mycket större medfinansiering från lärosätet. Det är en viktig principfråga och jag kommer fortsätta ta upp denna

 3. Kåre Bremer

  Bäste Matteus, det har inte kommit in någon kommentar från dig, förutom din fråga ovan. Försök igen, glöm inte fylla i verifieringsnumret.

 4. Matteus

  Konstigt. Jag fyllde i alla fält och fick besked om att det fungerade.

  Nåväl, nu har jag glömt vad jag skrev. Men det gick i allafall ut på att RJ naturligtvis har helt rätt i att motarbeta de extrema påslagen vi har på SU.

  Overheadkostnaderna för externa anslag måste pressas ner kraftigt. Det är inte rimligt att de som nu ligger över 30%.

 5. Göran Blomqvist, VD i RJ

  Att jämföra storleken på de bidrag till indirekta kostnader som Vetenskapsrådet (VR) ger med motsvarande bidrag från Riksbankens Jubileumsfond (RJ) är inte relevant. VR är en del av statens forskningsfinansiering, en del av tvåvägsfinansieringen (dual support). Regering och riksdag kan välja att tillföra nya forskningsresurser via VR, inte till fakultetsanslagen. Som statlig myndighet är VR underkastad t.ex. föreskrifter i regleringsbrevet ifråga om hur forskningsanslaget ska användas till olika ändamål. RJ däremot är en fristående stiftelse som enbart har att följa sina stadgar när det gäller bruket av de egna tillgångarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s