Resursutredningen

Så har den kommit, Dan Brändströms resursutredning. Det är en tjock lunta och den innehåller många mycket intressanta resonemang. Förslagen som framförs är kända i stort – slutversionen innehåller inga stora överraskningar. Är det något som överraskar så är det att Dan Brändström hållit fast vid sitt förslag om en ”intermediär”, en ny myndighet som både ska beställa forsknings- och lärosätesutvärderingar och fördela resurser. Jag tror inte lärosätena vill ha någon sådan överordnad myndighet med ännu fler utvärderingar, jag tror inte heller regeringen och utbildningsdepartementet vill lämna ifrån sig resursfördelningen till en ny myndighet i den utsträckning som förslaget innebär.

Den kvalitetsrelaterade resurstilldelningen av forskningsresurserna ska enligt utredningen också baseras på indikatorer, vid sidan av nämnda lärosätesutvärderingar. Det är ett detaljerat förslag och handlar om externa medel – alla externa medel, inte enbart rådsmedel –, fältnormerade citeringar (den s k kronindikatorn), disputerade lärare och kvinnliga professorer. Studentpengen ska höjas generellt och förses med tilläggsbelopp i tre nivåer beroende på utbildningens karaktär. Avsikten är att återställa ersättningsnivån till vad som avsågs när nuvarande system infördes för knappt 15 år sedan. Det ska betalas med färre platser.

Om utredningsförslaget skulle genomföras i sin helhet skulle Stockholms universitet få betydligt större utbildningsresurser men mindre forskningsresurser. Det finns mängder att kommentera i förslaget, men jag ska inte föregripa universitetets remissvar – jag förmodar att det nu blir en ordentlig remissomgång. Man får hålla i minnet att detta handlar om en enmansutredning och inte en regeringsproposition. Jag skulle tro att delar av förslaget kan komma att genomföras men i modifierad form. Att förslaget skulle genomföras i sin helhet förefaller helt osannolikt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s