Befattningsutredningen

Befattningsutredningen har kommit. Efter en snabb genomläsning av sammanfattningen hittar jag inga stora nyheter i jämförelse med vad som redan är känt från utredarens muntliga presentationer i olika sammanhang. Det jag skrev 19 juni gäller alltså fortfarande. Tvåårig postdoktoranställning införs, forskarassistent avskaffas och ersätts av biträdande lektor med rätt till prövning för befordran till biträdande professor. Det förefaller vara så tänkt att en lektor först måste passera det nya karriärsteget biträdande professor innan hon kan befordras till professor. Forskare kan befordras till biträdande professor eller direkt till professor. Visstidsanställda forskare inlasas efter 24 månader. Ett kallelseförfarande ska också möjliggöras, i första hand för att öka antalet kvinnliga professorer.

Förslaget är starkt fokuserat på inrättandet av ett sammanhållet akademiskt karriärsystem med lärarens/forskarens utvidgade rättigheter till tillsvidareförordnande och befordran. Frågan uppstår då om inte detta medför begränsningar i ledningens (prefektens) möjligheter att på lämpligt sätt bemanna lärosätet (institutionen) för att lösa verksamhetsuppgifterna. Utredarens kommentar till detta är att befordran i stort är en titelfråga kombinerad med en viss löneutveckling och att strategiska arbetsledningsbeslut inte kan förenas med ett (till vissa anställningskategorier) schabloniserat befattningsinnehåll (sid 24). Med andra ord, rätt till prövning för befordran kan inte medföra rätt till förändring av arbetsuppgifterna.

Min spontana reaktion när jag läst sammanfattningen igår var att det är ett genomtänkt förslag. Efter att ha sovit på saken undrar jag om inte förslaget är för genomtänkt. Bantning av regelverket har många efterlyst, inklusive högskole- och forskningsministern. Det utmärker inte förslaget. Tilltänkta ändringar i högskolelag och högskoleförordning omfattar inte mindre 35 sidor i utredningen men strykningarna uppvägs av nästan lika mycket ny text. Anställningsproceduren avregleras i högskoleförordningen men befattningsstrukturen förblir toppstyrd i detalj. Vi får granska detta och återkomma med ytterligare kommentarer i kommande remissvar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s