HSVs rektorsmöte

Högskoleverket har idag och i morgon sitt årliga möte med rektorerna på en konferensanläggning i Sigtunatrakten. Det brukar inledas med besök av ministern, men inte denna gång, vilket föranledde en del syrliga kommentarer från flera rektorer. Min egen gissning är att högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg uteblivit därför att han egentligen inte har något nytt att förmedla. Han har också tidigare förtjänstfullt ställt upp på SUHFs förbundsförsamling och senast i oktober inbjudit till informationsmöte med middag på Rosenbad för rektorerna.

Statssekreterare Peter Honeth kom istället. Det budskap han förmedlade var i stort detsamma som vi fick vid nämnda möte i oktober. Arbetet med forskningspropositionen är i full gång, forsknings- och utbildningsstrategierna läses, mer resurser ska komma till forskningen men varning utfärdas för alltför optimistiska tolkningar av enprocentmålet, nya resurser ska gå såväl direkt till lärosätena som via råd och myndigheter, strategiska satsningar på samhällsviktiga områden som t ex klimatforskning ska göras. Resursutredningens (Dan Brändströms) förslag går enligt statssekreteraren i ”rätt riktning” men det förefaller väldigt oklart vad regeringen kommer att föreslå.

Någon ökning av grundutbildningsresurserna (studentpengen) kan tyvärr inte förväntas, förslag om studieavgifter i någon form för utomeuropeiska studenter kommer i internationaliseringspropositionen före eller efter sommaren, studiestödet ska behandlas i den studiesociala utredningen. Utebliven eller framskjuten höjning av studentpengen är en besvikelse och jag känner mig inte lugn inför ett förslag om studieavgifter – den tidigare studieavgiftsutredningens förslag var inte bra och fick också stark kritik i remissomgången.

Den så kallade frihetsutredningen presenterades av utredaren Daniel Tarschys och kommenterades av statssekreteraren. Bantning av högskoleförordningens detaljstyrning utlovas, men utredningen handlar också om den mer principiella frågan i vilken utsträckning universitet och högskolor kan agera och verka självständigt och inte enbart utgöra sittande regerings förlängda arm. Universitet och högskolor är myndigheter och ”lyder under regeringen” som det uttrycks i grundlagen, och det är som Daniel Tarschys noterade gott och väl om ”lyder” betyder ”sorterar” men inte om ”lyder” tolkas ordagrant. En annan fråga som frihetsutredningen ska ta upp är framtiden för Akademiska Hus. Utbildningsdepartementet har inlett diskussioner med näringsdepartementet om detta och SUHFs styrelse ska tillsätta en arbetsgrupp i frågan. Detta får jag säkert anledning att återkomma till.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s