Studieavgifter

Globaliseringsrådet arrangerade igår en dag om högre utbildning i ett internationellt perspektiv. Bland annat presenterades en ny rapport av rektor för Jönköpings högskola Thomas Andersson. Han pläderar för större autonomi, höjda studiemedel och studieavgifter för utomeuropeiska studenter. Vi väntar på regeringens besked i den sistnämnda frågan. Lars Leijonborg var på plats, och sade som han brukar, att man ännu inte satt ner foten beträffande studieavgifterna, men att det blir avgifter i någon form. Det är just det som är problemet. Vi vill inte ha ett system som innebär en ökande nettokostnad för lärosätena – att administrera ett avgiftssystem är kostsamt. Frågan om studieavgifter har fått ökad aktualitet i vårens ansökningsomgång. Tiotusentals ansökningar flyter in från Pakistan och andra länder där agenter organiserar inlämning av ansökningar från förhoppningsfulla studenter som lockas av den avgiftsfria utbildningen i Sverige. Vi får redan idag betydande kostnader för att granska och hantera alla dessa ansökningar. Klart är att något måste göras, även om jag egentligen helst skulle slippa studieavgifterna.

Annonser

One thought on “Studieavgifter

 1. Rolf Jacobson

  Några tankar om detta.
  Man förstår ju att gratis utbildning lockar presumptiva studenter från när och fjärran.
  Vi läser också att regeringen är intresserad av att öka svenska militära insatser utomlands. Fn pågår en kampanj att rekrytera soldater till utlandstjänst i Afganistan.
  http://www2.mil.se/sv/

  Som jag ser det är en klokare investering att använda dessa resurser till att delfinansiera studier för studenter från dagens utvecklingsländer.
  Sverige kan behålla ett gott internationellt renommé och placera sig väl på växande marknader.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s