Budget 2009

Universitetsstyrelsen har sammanträtt idag och beslutat om verksamhetsplan och budget för 2009. Ett antal delmål som funnits i verksamhetsplanerna under treårsperioden 2006-2008 byts ut mot nya. Den nya verksamhetsplanen presenteras på universitetets hemsida i nästa vecka. Nyheterna i budgeten berör främst forskning och forskarutbildning. Genom forskningspropositionen tillförs 66 mkr per år. Vi gör denna gång en särskild satsning på humaniora: 20 mkr per år, sammanlagt 120 mkr under de kommande sex åren, går till våra ledande forskningsområden inom Andraspråk och tvåspråkighet, Arkeologi och historia, Filmvetenskap och Filosofi och lingvistik. Större delen av resurshöjningen, 44 mkr per år, fördelas till alla fyra fakulteterna för mer tid för forskning, stöd till framtidens ledande forskare, samt satsning på postdoktorer och forskarutbildning. Det finns också kostnadsökningar att beakta i budgetarbetet. Det handlar framförallt om lönekostnadsökningar och om ökade kostnader för tomma lokaler till följd av olika institutionsflyttningar i såväl Frescati som i Konradsberg. Budgetbeslutet för 2009 innebär ändå förbättringar för institutioner som får del av de olika satsningarna.

Annonser

One thought on “Budget 2009

  1. Erik Lindahl

    Även om jag unnar humanisterna att för en gångs skull få resurser undrar jag hur styrelsen tänkt på de långsiktiga ekonomiska effekterna. De senaste åren har både SU infört nya system som OPUS/DIVA för bibliometri och en stor del av de nya medlen i forskningsproppen är baserad på crown-indikatorer. Oavsett vad man tycker om detta är det en mycket klar signal från regeringen om kvantitativ utvärdering.
    Internt har SU i praktiken däremot valt att nästan invertera resursfördelningen, vilket knappast lär förbättra vår konkurrenskraft i nästa omgång – det lär inte precis förbättra bibliometrin om ett antal duktiga naturvetare väljer att flytta till KI/KTH för att få del av resursökningarna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s