Studieavgifter

Högskole- och forskningsminister Tobias Krantz har uttalat sig för SvD om utformningen av studieavgifter för utomeuropeiska studenter. Förslaget förefaller innebära att vi från och med höstterminen 2011 inte längre får räkna håsar och håpar för utländska studenter. Vi får förmodligen inte heller subventionera utbildningen för dessa studenter med statliga medel. Regeringen räknar med att avgiften kommer att ligga på i medeltal 70 000 kr per år. Det blir en i europeiskt perspektiv mycket hög avgift, särskilt för medicinska, naturvetenskapliga och tekniska utbildningar. Systemet kommer naturligtvis också medföra stora administrationskostnader. Jag har lämnat fler kommentarer i SvD. Detaljerna liksom det tilltänkta stipendiesystemets omfattning vet vi inget om. Vi får avvakta regeringens proposition i frågan senare i höst.

Annonser

One thought on “Studieavgifter

  1. Ian Brown

    70 tkr är väldigt mycket: kan SU och Sverige konkurera med de stora internationella högskolor om vi kräver så mycket?

    Jag tycke att det skulle betyder att vi, vid SU, se radikalt minskning i utländska studenter. I princip kan jag förstår att regeringen vill inte har att Sverige är belastad med hög kostnader för utbildning av utländska studenter men vi få inte glömma att genom gratis utbildning bygger vi broar och stöder vi hållbara utveckling i fattiga länder. De här är lika väl ett utrikes politisk och bistånds politisk fråga.

    Vi som undervisar i natur- och miljövetenskap vet väl att få ska betala så mycket för såna utbildning men våra studenter (förhoppningsvis) lämna oss med ett bättre förståelse av klimat- och miljö frågor. Då bidrag vi till ett bättre värld….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s