Samverkansuppgiften

Företrädare för akademierna och organisationen Vetenskap & Allmänhet skriver idag i UNT om samverkansuppgiften. Jag instämmer i den i rubriken formulerade uppmaningen – Släpp ut kunskapen i samhället – men jag håller inte alls med om problembeskrivningen i artikeln. Skulden för att kunskapen från universitet och högskolor inte tas tillräckligt tillvara lägger författarna på lärosätena och forskarna. I själva verket har dessa under den senaste tioårsperioden lagt ner mycket arbete och resurser – tagna från utbildning och forskning – på samverkansuppgiften och ett stort antal forskare ägnar mycket tid åt att informera om forskning. Forskningsinformation har idag en helt annan och mycket mer framträdande plats i media än för tio år sedan. Jag deltog i november i en av Vetenskap & Allmänhet arrangerad debatt (som sänts flera gånger i Kunskapskanalen) om detta ämne och sa då (sic) att det är ett djävla tjat på forskarna och att man borde kräva lite mer lyssnande av politiker och beslutsfattare istället. Det gäller fortfarande.

Annonser

2 thoughts on “Samverkansuppgiften

  1. Erica

    Frågan är då hur man ska tolka den s k evidensvågens intåg, inte minst i policyskapandet?! Tanken om att forskningsresultat ska underbygga beslutsfattande, inklusive politiskt beslutsfattande, är ju något som spridits inom många politikområden och inte minst inom utbildning.

  2. Camilla Modéer

    Kåre, visst har Du rätt: det behövs mer lyssnande för att det ska bli dialog och samverkan! Nota bene av alla parter! Vi gläds åt att forskningsinformationen har stärkts väsentligt under senare år. Vi skuldbelägger inte – kan bara konstatera att samspelet är otillräckligt. Därför har vi i ODE-projektet just lyssnat på forskarna – och de efterlyser universitetsledningarnas prioritering, meritvärdering och stöd. Vi hoppas lärosätena lyssnar på och tillgodoser forskarnas önskemål. Då kan vi också ställa krav på politiker och beslutsfattare.
    Camilla Modéer
    http://www.v-a.se/blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s