Anställningsbarhet

Svenskt Näringsliv har presenterat sin årliga undersökning över i vilken utsträckning studenter får ”kvalificerade jobb” efter olika typer yrkesutbildningar vid universitet och högskolor. Här finns många siffror värda att begrunda och jag konstaterar med tillfredsställelse att man övergett den meningslösa sammanvägda rankingen av lärosätena. Jag kan dock inte instämma i den övergripande kommentaren på Svenskt Näringslivs hemsida där det sägs att högskolestudier är en bortkastad investering om man inte inom ett år fått ett kvalificerat jobb. Så är det naturligtvis inte. Högre utbildning handlar om mycket mer än ren yrkesutbildning. Samma kommentar finns idag på DNs ledarsida.

Annonser

2 thoughts on “Anställningsbarhet

  1. kristina scharp, ansvarig föutbildningsfrågor Svenskt Näringsliv

    hej Kåre! Vill bara upplysa att Svenskt Näringsliv har aldrig rankat lärosäten. Vi har genomfört studien i fyra år och alltid rankat på program/huvudområdesnivå. Det går inte att ranka på lärosätesnivå. Det skiljer sig alltför mycket mellan olika program inom ett lärosäte.

    När det gäller högre studier och investering – det är få förunnat att kunna ha råd att studera endast för bildningens skull. De allra flesta som pluggar, investerar tre till fem år och pengar i en utbildning som de hoppas ska ge dem bättre försörjnings- och karriärmöjligheter. Tyvärr är det så att ju längre tid som går utan att få ett kvalificerat jobb, desto svårare blir det att lyckas. Alternativen arbetslöshet, okvalificerat jobb eller ny investering i form av nya utbildningsår har få råd med eller ens tänkt sig. Vi har i fyra år funnit enormt starka samband mellan graden av samverkan under utbildningens gång, i form av fadderföretag, projektarbeten, exjobb mm och hur många som kommer i kvalificerade jobb efter examen. Detta samband finns oavsett huvudområde. Det är därför vi vill se en tydligare arbetsmarknadskoppling i alla utbildningar. vi vill att studenterna ska förvärva både kunskap och arbete i nivå med deras utbildning.
    vänliga hälsningar

  2. Kåre Bremer

    Det är korrekt, SN rankar inte lärosäten och jag ber om ursäkt – jag har blandat ihop detta med Sydsvenska handelskammaren som gjort sådan ranking.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s