Nobelprisen

Nobelprisen i medicin, fysik och kemi har delats ut. Jag är särskilt förtjust över fysikpriset eftersom det går till forskning där Ariel Goobar och Jesper Sollerman från Stockholms universitet varit involverade i de båda forskargrupper vars ledare nu belönas. Forskarna har genom mätning av ljusstyrkan i vissa speciella supernovor från avlägsna galaxer kunnat konstatera att dessa befinner sig längre bort än förväntat utifrån vad man tidigare antagit om universums expansion. Slutsatsen är att universums expansion accelererar. Det leder i sin tur till slutsatsen att det måste finnas okänd energi, så kallad mörk energi, som driver denna ökande expansion. Det i sin tur öppnar för nya spännande forskningsfält.

Annonser

One thought on “Nobelprisen

 1. Sven Hovmöller

  Inte bara fysikpriset har en nära anknytning till SU, det gäller även kemipriset.
  Xiaodong Zou och jag på oorganisk och strukturkemi inom MMK, SU har arbetat med kvasikristaller.ända sedan de var nyupptäckta på 1980-talet. Vi känner därför Dan Shechtman sedan länge.

  Som du ser på min hemsida ( http://www.mmk.su.se/~svenh/index.html klicka på Quasicrystals and their approximants, ) så har jag 15 publikationer om kvasikristaller och de närbesläktade så kallade approximanterna, mellan 1988 och 2011. Den senaste artikeln är jag speciellt stolt över – tillsammans med vår son Linus Hovmöller Zou (10 år!) löste jag i somras 4 approximanter i Al-Co-Ni systemet som vi tidigare gått bet på under fem års försök. Hovmöller,S., Zou,X.D., Hovmöller Zou,L., Grushko,B., Structures of pseudo decagonal approximants in Al-Co-Ni. Phil Trans Roy Soc A (2011) in press. Artikeln är accepterad och kommer ut i ett specialnummer till ära för Alan Mackay som förutspådde att kvasikristaller skulle kunna finnas, redan innan Shechtman hittade dom!

  Du kanske såg att Xiaodong Zou blev intervjuad i Rapport om Nobelpriset. Länk: http://playrapport.se/#/video/2557280

  Vänliga hälsningar

  Sven Hovmöller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s