Internationalisering

Som framgår av pressmeddelande idag satsar Stockholms universitet 100 milj kr på att stärka våra internationella relationer. Tillsvidareförordnade lärare kommer att kunna söka sabbatsterminer för forskningsvistelse vid utländskt universitet. Vi har i satsningen reserverat medel för en början med 50 sabbatsterminer, men programmet är tänkt att fortsätta. Utländska nyblivna doktorer kan söka postdoktorvistelse vid Stockholms universitet, 25 postdoktoranställningar utlyses. Båda dessa utlysningar kommer inom kort. Vi tillsätter en styrgrupp för att utveckla samarbetet med sju utländska universitet och en projektgrupp för att inrätta ett Institut för avancerade studier. Dessa två grupper disponerar vardera 10 milj kr för lämpliga satsningar. Vidare anställer vi några internationella forskare som föreslagits som Wallenberg Academy Fellows och premierar institutionerna med 50 000 kr för varje rekryterad internationell student som betalt studieavgift.

Annonser

2 thoughts on “Internationalisering

 1. Alberto Tiscornia

  En fantastisk satsning! Den borde i min mening följas av en förstärkning av den administrativa infrastrukturen kring mottagandet av utländska forskare t ex hjälp med bostäder mm. Vi har prefekter som själva står för 2-3 internetabonnemang pga att utlänningar inte får teckna sådan i hemmet förrän de varit bosatta i Sverige i åtta månader. Det var bara ett exempel. Alla satsningar kräver sin byråkratiska motsvarighet. Eftersom problemen kring administration av utländska forskare inte är fakultets- eller institutionsrelaterad borde en central satsning vara bäst för hela Stockholms universitet. En avdelning för ”International relations” placerad någonstans inom den centrala förvaltningen är mitt förslag. Om den ska ligga inom Externa kontakter eller inom Personalavdelningen kan diskuteras.
  Vänligen
  Alberto Tiscornia
  Fakultetskanslichef och tf prefekt

 2. Henrik Berglund

  Denna satsning har alla förutsättningar att lyckas och är ett mycket välkommet bidrag. Vi arbetar redan med flera av de nämnda sju universiteten och kommer att fortsätta med detta kommande år. Dock håller jag med Alberto Tiscornia om vikten av att ge mer av central service. Bostadsfrågan är det största problemet och i flera fall tvekar nog många att bjuda in forskare och studenter.

  Docent Henrik Berglund
  Statsvetenskapliga institutionen
  Koordinator för Forum för Asienstudier

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s