Nobelpris och jämställdhet

På måndag är det dags för nobelprisutdelningen och då aktualiseras åter frågan om den manliga dominansen, pingvinberget, på podiet och vilka signaler detta sänder till unga kvinnor som vill satsa på en forskarkarriär. Svenska Dagbladet har idag en stort uppslagen artikel med rubriken ”Män ger nobelpriset till andra män”. Peter Englund i Svenska Akademien håller med om att ”män väljer män” när det gäller litteraturpriset och jag är övertygad om att så är fallet i många sammanhang, t ex vid utlysning och tillsättning av många professurer. Däremot tror jag inte det är så enkelt när det gäller fysik-, kemi- och medicinprisen, för jag vet att priskommittéernas arbete för dessa pris i hög grad är fokuserat på vilka upptäckter som gjorts innan man börjar fundera över eller identifiera vilka personer som kan tänkas ha gjort den prisvärda insatsen i sammanhanget. Under alla omständigheter borde såväl Nobelstiftelsen som de prisutdelande organisationerna, Svenska Akademien, Kungl. Vetenskapsakademien och Karolinska institutet, fundera över vad man kan göra åt jämställdheten i sina organisationer och priskommittéer samt vid planeringen av sittningen på podiet i konserthuset. Det duger inte att vänta och hoppas på att problemet ska lösa sig av sig själv, och det är inte alls bra att signalera att forskning i nobelprisklass är en angelägenhet huvudsakligen för gubbar.

Annonser

One thought on “Nobelpris och jämställdhet

  1. Elias

    ”Däremot tror jag inte det är så enkelt när det gäller fysik-, kemi- och medicinprisen, för jag vet att priskommittéernas arbete för dessa pris i hög grad är fokuserat på vilka upptäckter som gjorts innan man börjar fundera över eller identifiera vilka personer som kan tänkas ha gjort den prisvärda insatsen i sammanhanget.”
    Jag tror inte att det gör saken bättre, jag är övertygad om att vissa områden och forskning anses viktigare än annan vilket gynnar manliga forskare i alla fall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s